Het energielabel; hoe zit dat nou eigenlijk?

Het is inmiddels al jaren een begrip in de woningmarkt-wereld, het energielabel. Toch komen we nog met regelmaat bij mensen over de vloer die geen minuut hebben stilgestaan bij het feit dat je zo’n label móét hebben als je je woning gaat verkopen of verhuren.

Laten we je daarom een inkijkje geven in wereld van het energielabel. Gewoon, om dat geheugen weer eens even op te frissen!

Hoe is het ooit begonnen?
Hoewel het officiële begin van de invoering van een energielabel voor woningen plaatsvindt direct na de eeuwwisseling, starten we gemakshalve even in 2010. In dat jaar treedt een herziene Europese Richtlijn in werking die een energielabel voor woningen bij verhuur en verkoop verplicht voor alle lidstaten van de EU. Op die manier wil de EU het energieverbruik van gebouwen verminderen.

Nederland wordt in 2011 in gebreke gesteld omdat er geen boetes in de wet zijn opgenomen die samenhangen met het ontbreken van een energielabel bij verkoop of verhuur.

In de jaren daarna volgen diverse debatten in Den Haag en, lang verhaal kort, uiteindelijk wordt in 2015 het definitieve energielabel voor woningen gelanceerd. Vanaf dat moment verbeur je óók een boete als het energielabel bij verkoop of verhuur ontbreekt. Iedere woningeigenaar ontving in dat jaar een voorlopig energielabel, met de mogelijkheid het energielabel zelf aan te passen en daarmee definitief te maken.

Definitief energielabel
Sinds 2015 ben je dus al verplicht om een definitief energielabel over te dragen aan de koper of huurder van jouw huis. Doe je dat niet, dan loop je het risico op een boete. Het label moet er in elk geval zijn, op het moment van oplevering. Maar… dat is hoe we het kenden…

Wat is er dan veranderd?
Eerder dit jaar, met ingang van 1 januari 2021, kun je het label al niet meer zelf aanpassen. Er moet nu een gecertificeerd EP-adviseur langskomen die het energielabel van jouw huis vaststelt. Daarmee zijn de kosten voor de aanvraag van het definitieve energielabel al opgelopen van enkele tientjes tot circa € 300,-.

Vervolgens is recentelijk, per 1 november 2021, de boete voor het ontbreken van een energielabel bij verkoop en verhuur al verhoogd van € 170,- naar maar liefst € 435,-. En voor bedrijven zelfs van € 340,- naar € 870,-. Je kunt het dus maar beter hebben!

En wat gaat er dan nog veranderen?
Wel nu, per 1 januari 2022, komt er nog een aanpassing. Vanaf dat moment geldt er ook een advertentieplicht. Dus op het moment dat we jouw woning te koop of te huur gaan aanbieden, moet het energielabel al voor handen zijn.

We willen dan ook iedereen met verkoopplannen (maar ook de verhuurders) erop wijzen dat je tijdig je energielabel laat opstellen door een erkende, gecertificeerde EP-adviseur. We hebben inmiddels enkele relaties opgebouwd met diverse EP-adviseurs, dus neem gerust contact met ons op! Dan helpen we je graag.

Scheelt ontzettend veel tijd en dan kan jouw verkoop of verhuur ook zonder vertraging worden opgestart.

Da’s gewoon fijn en……. we zeggen maar zo; geregeld is geregeld!

20 november 2021
Meer informatie?
Deel artikel:

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Belangrijke en leuke berichten direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en zit eersterangs bij nieuwe info!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volg ons voor het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van leuke huizen en ontwikkelingen bij Dionne makelaars. We delen regelmatig over ons werk en aanbod!

  • Ik heb interesse in deze woning.

    Leuk dat je geïnteresseerd bent in deze woning! Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WhatsApp